miercuri, 29 februarie 2012

♥Review vALLuntar♥ Imparatul tuturor bolilor♥

De curand , odata cu pensulele de la TPB am primit si cartea de la campania vALLuntar initiata de Grupul Editorial ALL.
In aceasta campanie , trebuia sa-mi aleg o carte de pe http://all.ro/ si sa-i fac o recenzie. 
Pe site , am gasit o multime de carti interesante , pe diferite teme si stiluri. Privirea mi s-a oprit la o carte numita "Imparatul tuturor bolilor"scrisa de Siddhartha Mukherjee si premiata in 2011 cu premiul Pulitzer. 
Aceasta carte o puteti gasi aici la pretul de 50 de lei . 
Dupa cum se vede , este o carte destul de la voluminoasa , insa care m-a cucerit total , pur si simplu mi s-a parut interesanta , si desi are 493 de pagini am reusit s-o citesc pe toata .
Aceasta carte este o biografie a cancerului .
Daca nu citeam acesta carte nu as fi stiut asa de multe , de exemplu :
Cancerul este o boala generata de multiplicarea necontrolata a unei singure celule si o boala corelata cu procesul de imbatranire.
Primul caz de cancer a fost leucemia , cancerul sangelui.
Cancerul  este sinonim cu hiperplazia patologica .

Aceasta carte este structura pe capitole :
1.Din bila neagra, care nu poate sa erupa 
2.Un razboi dus cu nerabdare
3.Si daca nu ma fac bine , o sa ma dati afara ?
4.Preventia inseamna vindecare 
5.O versiune distorsionata a persoanei normale
6.Roadele unor indelungi stradanii

Si la final este prezentat Razboiul Atossei , urmat de "multumiri" , "note" ,  "glosar" , "bibliografie", "index" si "surse". 
Titlut cartii mi s-a parut foarte sugestiv , pare a fi o metafora , Cancerul ca un imparat ce aduna in jurul sau slujitori( o serie de boli ) . 
Prima partea intitulata "Prin bila neagra , ce nu poate sa erupa " cuprinde 13 capitole in care apare ideea de cancer din cele mai vechi timpuri pana in ziua de azi cu descoperiri si tratamente . Apare in peisaj si primul bolnav de leucemie care reapare in ultima parte a cartii vindecata . In capitolul cinci , aflam etimologia disciplinei  "oncologie". In capitolul 9 , intitulat " Tubul de sticla si lumina " se vorbeste despre razele X , descoperite de Rontgen .
In partea a doua , numita " Un razboi dus cu nerabdare" cuprinde 10 capitole si mie personal mi-a atras atentia capitolul 6 "Vamp"care inseamna a improviza . Dincolo de numele medicilor , cercetatorilor si termenilor de specialitate acare ingreuneaza lectura cartii , cartea are un ton optimist.
In partea a treia , intitulata "Si daca nu ma fac bine , o sa ma dati afara ?" , fiind o afirmatie a unui bolnav , aflam ca este indispensabila legatura dintre oncolog si pacient. In capitolul doi al acestei parti , m-a impresionat comportamentul asistentelor care purtau halate cu nasturi galbeni pe care erau fete zambitoare ca in desenele animate :)) , cu aceasta metoda incercau sa ii determine pe pacienti sa aiba o gandire pozitiva. 
In partea a patra , intitulata "Preventia inseamna vindecare" avem opt capitole in care intalnim toate eforturile care s-au facut , in special in America , pentru cercetarea cancerului , cele mai multe fiind facute pe vremea lui Kennedy . In capitolul "Avertismentul" , aflam ca s-a luat masura inscriptionarii pachetelor de tigarete cu mesajul  " Atentie : Fumatul este daunator sanatatii , poate sa produca deces prin cancer sau alte boli".
In partea a cincea , numita "O versiune distorsionata a persoanei normale" , reapare cazul Carlei , bolnava de leucemie . In capitolul patru se vorbeste despre o boala rara numita "retinoblastomul", o forma de cancer exceptional de rara , in care tumoarea creste in ochi si apare in special la copii 
In partea a sasea , intitulata "Roadele unei lungi stradanii" avem sapte capitole cu denumiri foarte sugestive . Primul capitol il readuce in prim-plan pe Jimmy ,copilul care a supravietuit cancerului timp de 50 de ani si apare acum la 63 de ani . Tot in aceste capitole aflam despre insanatosirea Carlei si despre scaderea ratei mortalitatii de cancer prin chimioterapie si preventie .
"Razboiul Atassei" aduce in prim-plan descoperirile impotriva cancerului din Evul Mediu pana in anul 2000 . Indemnul autorului este unul cat se poate de optimist "Sa ne concentram asupra prelungirii vietii si nu asupra eliminarii mortii!". Autorul mai adreseaza multumiri sotiei , fiicelor sale si celor care l-au ajutat in scrierea acestei carti . 
In glosar intalnim in ordine alfabetica explicatii asupra unor termeni de specialitate , iar in bibliografia selectiva cupriinde toate lucrarile care au stat la baza acestei carti.

Ma bucur foarte mult ca am reusit sa citesc aceasta carte , care mi s-a parut destul de stranie la inceput , dar care pe urma mi s-a parut ca a fost scrisa intr-un tot foarte optimist . 
Tot prin aceasta cale ii multumesc Loredanei , care este foarte draguta si comunicativa .
La campania vALLuntar va puteti inscrie aici .
Sper ca aceasta recenzie v-a determinat sa cumparati aceasta carte!
Pupici:*


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...